keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Nuorisokyselyn tulosten alkuraapaisu

Keräsimme viime vuoden loppukuukausien ajan vastauksia hankkeemme toiseen kyselyyn. Tämän sateenkaarinuorille suunnatun kyselyn avulla pyrimme keräämään kokemuksia uskonyhteisöjen nuorisotoiminnasta.

Kiitos kaikille vastaajille! Tässä vähän alustavaa esittelyä kyselyn tuloksista.

Kyselyyn tuli kaiken kaikkiaan 344 vastausta. Vastauksista 12 oli selvää pilailua. Ne siivosimme heti pois. Esittelyssä mukana on siis 332 vastausta.

Vastaajista 28 määritteli itsensä cissukupuoliseksi heteroseksuaaliksi, eikä romanttinen suuntautuminenkaan viitannut sateenkaarevuuteen. 

Jäimme miettimään, mikä sai heidät vastaamaan kyselyyn. Oliko kyselyn tarkempi kuvaus luettu huolimattomasti? Vai määrittelevätkö jotkut cissukupuoliset heteronuoret itsensä sateenkaari-ihmisiksi? Tervetuloa porukkaan, jos näin on! :-)

Muutama cissukupuoliseksi heteroksi itsensä määritellyt vastaaja halusi tuoda esille sellaisia mielipiteitä, että kristillisessä nuorisotoiminnassa pitää opettaa ns. perinteistä avioliittokäsitystä ja että sukupuolen moninaisuutta ei ole olemassakaan. Kyselyyn vastaamisen motivaatio oli heillä ehkä ennemmin valistaminen kuin se, mitä me tavoittelimme. Emme kuitenkaan siivonneet heitä pois. Suurin osa em. vastauksista ei kuitenkaan sisältänyt tällaisia kommentteja. Moni cisheteroksi itsensä määritellyt vastaaja oli tehnyt teräviä huomioita moninaisuuden huomioimisesta (tai huomiotta jättämisestä) nuorisotoiminnassa.

Seuraa perustietoa vastaajista.

Alle 18-vuotiaita oli vastaajista n. puolet. Eniten oli 16-vuotiaita. Ikäjakauma oli seuraavanlainen (taulokon lukeminen aloitetaan alle 13-vuotiailla kello 12 kohdalta):


Asuinpaikoikseen vastaajat ilmoittivat seuraavia:



Sukupuoliksi he ilmoittivat nämä:



Seksuaalisiksi suuntautumisiksi vastaajat kertoivat nämä (jokin muu -kategoriassa suosittu oli queer):



Romanttisen suuntautumisen osalta vastaukset jakaantuivat näin:



Vastaajien suuri enemmistö, 280 henkilöä, kertoi osallistuneensa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toimintaan. Kirkon herätysliikkeiden piiristä oli tullut vastauksia seuraavanlaisesti:

rukoilevaisuus 1 vastaus
lestadiolaisuus 14 vastausta
herännäisyys 26 vastausta
evankelisuus 4 vastausta
viides herätysliike 10 vastausta

Näiden lisäksi yksi kertoi osallistuneensa ev.lut. kirkon sisällä Kansanlähetyksen toimintaan.

Ortodoksikirkosta oli tullut 11 vastausta, katolisesta kirkosta 2. Helluntaiseurakunnan toimintaan kertoi osallistuneensa 21 vastaajaa, vapaakirkon toimintaan 12. Muihin meidän vaihtoehdoiksi tarjoamiimme yhteisöihin liittyviä vastauksia ei tullut, mutta yksi vastaajista ilmoitti yhteisökseen islamin.

280 ilmoitti käyneensä rippikoulun, joka sisälsi leirin. 24 kertoi käyneensä rippikoulun, joka ei sisältänyt leiriä. 123 oli osallistunut jollekin muulle leirille kuin riparille. Nuorteniltaan kertoi osallistuneensa 210 vastaajaa. Isoskoulutuksen oli käynyt 169. Tämän lisäksi oli osallistuttu mm. seuraaviin toimintoihin:

nuorten aikuisten toiminta
messut
gospelkonsertit
seurakuntanuorien musiikkiyhtye
vapaaehtoistoiminta
retket
kristinoppileiri eli kripari
raamikset
ohjaajana toimiminen
Herättäjäjuhlat
Herättäjäyhdistyksen nuorisokokoukset
kerhojen ym. ohjaus
Nuisku
Saapas-kurssi
Maata Näkyvissä -festarit
Fifteen-leiri
erilaiset tiimit

Tässä siis kyselyymme vastanneiden pieni esittely. Seuraavassa osassa tarkastelemme sitten lähemmin, MITÄ nämä vastaajat oikein kertoivat. Pysykää kuulolla! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Homofobiaa?

Viime sunnuntaina vietettiin kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää. ABBI -yhteisön (Ambassadors and Bridge Builders Internati...