perjantai 4. toukokuuta 2018

Vihamielinen, ystävällinen, hyväksyvä vai vahvistava?

Uskonnollisissa yhteisöissä joudutaan usein ottamaan kantaa siihen, kuinka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluu suhtautua. Avoimen vihamielistä suhtautumistapaa kohtaa yleensä harvoin. Vihamielisesti suhtautuvissa yhteisöissä uskotaan sateenkaari-ihmisten menevän suoraa päätä helvettiin, eikä heitä haluta osaksi yhteisöä.

Ystävällisesti, hyväksyvästi ja vahvistavasti suhtautuvat yhteisöt toivottavat kyllä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat tervetulleiksi. Ne tekevät sen vain hyvin eri tavoin.

Ystävälliseen yhteisöön sateenkaari-ihminen on tervetullut. Hän voi istua, kuunnella ja oppia. Yhteisön tasavertainen jäsenyys tai taivaspaikka riippuu kuitenkin siitä, että hän antaa Jumalan muuttaa itseään. Tavoitteena on muuttua “oikeaksi naiseksi” tai “oikeaksi mieheksi”, tietenkin heteroksi. Taustalla on sellaisia ajatuksia, että sateenkaari-ihmiselle on tapahtunut jotakin pahaa ja/tai hän on jäänyt jotakin vaille, ja siksi hänen seksuaalisuutensa on jotenkin vääristynyt. Joskus syitä etsitään jopa demoneista.

Hyväksyvä yhteisö toivottaa sateenkaari-ihmisen jäsenekseen ja hyväksyy hänet. Hänen kuitenkin oletetaan elävän selibaatissa. Ei ole hyvä ihastua, rakastua eikä varsinkaan ryhtyä parisuhteeseen. Muiden seurakuntalaisten suhtautumista leimaa epävarmuus. Ei ehkä oikein tiedetä, miten pitäisi suhtautua.

Vahvistava yhteisö toivottaa sateenkaari-ihmisen tervetulleeksi sellaisena kuin hän on. Mahdollinen kumppanikin on samalla lailla tervetullut. Sateenkaari-ihmisillä on yhteisölle paljon annettavaa, ja hengellinen todellisuus on oikein hyvä tässä ja nyt.

Kun jokin yhteisö toivottaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajat tervetulleiksi, voi pysähtyä miettimään, mitä suhtautumistapaa he edustavat. Toiveemme on, että vähitellen kaikki yhteisöt voisivat olla yhä enemmän vahvistavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Homofobiaa?

Viime sunnuntaina vietettiin kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää. ABBI -yhteisön (Ambassadors and Bridge Builders Internati...