keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Taakasta voimavaraksi

Me hanketyöntekijät tutustuimme toisiimme vasta pari päivää sitten, mutta yhteinen sävel tuntui löytyvän heti. Molemmilla meillä on uskontotieteilijän koulutus, mikä on tietenkin yhdistävä tekijä. Mutta ei se ole vain sitä. Meillä tuntuu olevan muutenkin samankaltaisia ajatuksia ja elämänasenteita ja samanlainen visio hankkeesta. Sukellamme myös helposti syviin ja polveileviin keskusteluihin. Eilen mietimme hankkeemme nimeä. Mitä oikein tarkoittaa tämä "taakasta voimavaraksi"?

Hengellisyys/henkisyys/uskonto koskettaa syvästi ihmisyyttä. Samaten seksuaalisuus. On traagista, jos nämä kaksi aluetta ovat keskenään ristiriidassa, mahdottomia sovittaa yhteen. Uskonnollisissa yhteisöissä eläville ihmisille oma seksuaalisuus tai sukupuolikokemus voi olla taakka. Toisaalta myös sateenkaariyhteisöissä hengellisyys voi olla taakka. Tämä saattaa johtaa sellaiseen ajatteluun, että pitää valita. Oma sukupuoli tai seksuaalinen suuntautuminen täytyy kieltää tai nähdä jonkinlaisena sairautena, jotta voi olla oikeanlainen uskova. Tai oma hengellisyys/uskovaisuus täytyy heittää romukoppaan, jotta voi elää "homoelämää". Jonkin itselle tärkeän puolen kieltäminen on taakka. Hankkeen tarkoituksena on tukea kehitystä, jossa tämä taakka vähitellen muuttuu voimavaraksi. Yritämme auttaa löytämään tapoja olla ja elää niin, että kaikki tärkeät puolemme ja kokemuksemme voisivat olla olemassa. 

Yksilötason lisäksi taakka on yhteisöllinen. Monissa uskonnollisissa yhteisöissä käydään keskustelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Kuinka näihin oikein pitää suhtautua? Ovatko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt taakka uskonnollisille yhteisöille vai voisiko niistäkin muodostua voimavara? Tällaisiin kysymyksiin hankkeessamme pureudutaan. Pyrimme luomaan ja vahvistamaan yhteyksiä eri toimijoiden välillä.

Malkus ry:llä on hieno logo, jonka on suunnitellut Risto Mäntynen vapaaehtoistyönä. Siinä liekit ikään kuin suojelevat ihmisen herkkää ydintä. Pohdiskelimme logon käyttöä myös hankkeen yhteydessä. Haluamme logon ilmentävän sitä, missä hankkeessa on kysymys: taakan muuttumista voimavaraksi. Ajatuksia ja ideoita tästä saa mielellään laittaa blogin kommentteihin. (Ajatukset muistakin aiheista ovat tietenkin tervetulleita!)

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Homofobiaa?

Viime sunnuntaina vietettiin kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää. ABBI -yhteisön (Ambassadors and Bridge Builders Internati...