lauantai 16. kesäkuuta 2018

Jehovan todistajien konventissa

Perjantaina lähdimme käymään Pirkkahallilla. Tämä oli meille molemmille ihan uusi kokemus, Jehovan todistajien konventtiin tutustuminen. Löysimme kuitenkin etsimämme vaivattomasti.


Sisään päästyämme meidät otettiin hyvin ystävällisesti vastaan. Kysytiin, kuinka voidaan auttaa, toivotettiin tervetulleiksi, neuvottiin, etsittiin istumapaikat. Luvattiin, että valokuvaaminen on sallittua, kunhan ketään yksittäistä ihmistä ei kuvista tunnista. 

A-halli on valtava tila, mutta oli väkeäkin paljon. Tuhansia. Suurin osa istui tuoleillaan ihan hiljaa, kuuntelivat puheita. Tilaisuus oli hyvin rauhallinen verrattuna siihen vilskeeseen, joka messuhallin tavanomaisemmissa tapahtumissa vallitsee. Edes lapset eivät tuntuneet aiheuttavan hälinää.


Saavuimme paikalle, kun puheen aiheena oli pyhä käytös. Pyhään käytökseen kuuluu mm. oikeanlainen pukeutuminen. Totesimme, että Lumi taitaa olla täällä ainut naiseksi luettu, jolla ei ole hametta. Peik taas näytti olevan ainoa mies, jolla ei ole solmiota. Myöhemmin keskustelimme pukeutumisesta erään todistajapariskunnan kanssa, ja he kertoivat pukeutumisen kuvastavan sitä, kuinka tärkeä tapahtuma konventti on Jehovan todistajille. Meidän pukeutumisemme oli heidän mielestään kuitenkin asiallinen, siisti ja kunnioittava. Olimmekin panostaneet siihen, että ulkoasumme olisi tilaisuuteen sopiva. 


Pyhän käytöksen jälkeen seurasi puhe puolueettomuudesta. Opimme paljon Jehovan todistajien suhtautumisesta esimerkiksi politiikkaan. Emme olleet ennen tienneet, etteivät todistajat saa äänestää vaaleissa. Itse asiassa kävi ilmi, että he eivät saa edes mielessään toivoa jonkin puolueen voittoa, vaikka tämä voitto olisi heille kuinka edullinen. 

Se pari kolme tuntia, jonka vietimme konventissa, ei todellakaan tee meistä mitään Jehovan todistajien tuntijoita. Mutta kuulemamme puheet herättivät kyllä ajatuksia. 

Jäimme miettimään uskomusta, joka tuli vahvasti esille: koko maailma on Saatanan vallassa. Tähän kai liittyy se puolueettomuuden vaatimuskin. Koska maailma on Saatanan vallassa, Jumalan omat eivät osallistu siihen ja sen hallintoon.

Se jäi meille vähän epäselväksi, mitä tämä Saatanan vallassa oleminen käytännössä on. Toisaalta kun katsoo ilmastonmuutosta, sotia, julmuuksia ja ihmisten eriarvoistumista, on helppo yhtyä todistajien kantaan: maailmassa vallitsee itsekkyys ja suoranainen pahuus. Mutta Saatanalla on myös helppo kuitata kaikki, mikä ei sovi omaan maailmankuvaan. Ehkä jopa kaikki oman yhteisön ulkopuolella oleva.

Puheita kuunnellessa syntyikin tunne vahvasta vastakkainasettelusta meihin ja muihin. On "Jehovan yksimielinen kansa" ja sitten tämä Paholaisen maailma, josta pitää pysyttäytyä erossa. Käynnissä on eräänlainen sota, jossa Jehovan todistajia jatkuvasti vainotaan. Saatanan aseita tässä taistelussa ovat valheet, uhkailut, valeuutiset, nöyryytys, vangitseminen, kidutus ja jopa tappaminen. 

Katselimme videoita eri puolilta maailmaa. Niissä joku todistaja joutui vankilaan vakaumuksensa takia. Toinen menetti toimeentulonsa eikä pystynyt aina edes laittamaan lapsiaan kouluun. Itäisessä naapurimaassamme poliisi marssi sisään rauhalliseen tapaamiseen ja ryhtyi takavarikoimaan materiaaleja. 

Tuomitsemme kaiken Jehovan todistajiin kohdistuvan vainon.

On kuitenkin hyvä pysähtyä miettimään, mitä vaino on. Joku puhujista mainitsi, että Suomessakin jotkut ovat ottaneet ihan elämäntehtäväkseen Jehovan todistajien vainoamisen. 

Jehovan todistajat ovat olleet julkisuudessa tiettyjen käytäntöjensä takia, joihin esimerkiksi lapsiasiavaltuutettu on puuttunut kirjelmässään. Mekin olemme kuulleet entisten jäsenten karuja kertomuksia, sellaisia kuin tässä blogissa. UUT on tietenkin nostanut myös esiin paljon seikkoja, jotka herättävät huolta. 

Nämä asiat eivät kuitenkaan ole vainoa. Käsittääksemme ne eivät myöskään ole valehtelua. Näihinkö konventissa kuitenkin viitattiin?

Sateenkaari-ihmisten asemaan emme tämän lyhyen vierailumme aikana päässeet perehtymään, mutta jätimme käyntikorttimme juttelemaan tulleille todistajille. He lupasivat, että joku Tampereelta ottaa yhteyttä. Konventin teemana olikin rohkeus. Rohkeasti siis yhteyttä!8 kommenttia:

 1. Jehovan todistajat antavat oletetuille lahkouhreille propagandistisen kuvan lahkosta. Erotetuille taas käytös on yliolkaista ja alentavaa.
  Jehovan todistajilla on erittäin paljon sääntöjä ja olen varma, ettei rivitodistaja tiedä kaikkia niitä. Olisi kiva tietää, missä on lähin henkilö, joka näkee kokonaiskuvan, ehkä Vantaalla Betelissä. Siksipä, kun he sanovat, että pukeutuminen teillä oli ok ja kunniottavaa, perustuu mielistelyyn. Jehovan todistajilta vaaditaan hyvin tarkkaa sukupuolen mukaista pukeutumista tai uhkaa oikeuskomitea ja erottaminen. Homoseksuaalisuus ja sukupuolivähemmistöt, pridestä nyt puhumattakaan on osa saatanan maailmaa. Tämä on siis se virallinen näkemys, yksittäiset mielipiteet voivat olla jotain muuta. Käytännössä paitsi että homoseksuaaliseksi katsotut teot ovat erotusperuste, myös se, että tulee yhdistetyksi homoseksuaaleihin on sellainen. Pridestä napsahtaisi komiteaistunto, homobaarista myös. Tässäkin on nepotismia, vanhimmille ja niiden kakaroille sallitaan enemmän vapauksia kuin muille.
  Jäsenille valehdellaan, että homoseksuaalinen seksi on rangaistavaa.

  Saatanan maailmaan kuuluvat myös viranomaiset, jotka valvovat lapsen etua tai lääkärit, jotka haluavat pelastaa elämän antamalla verensiirron ja opettajat, jotka haluavat opettaa evoluutiota. Osa Saatanan maailmaa on haluta opiskella yliopistossa. Myös kaikki kirkot ja papit ovat saatan maailman osia ja Jehovan todistajille uskoteltiin ainakin 20 vuotta sitten, että kaikki nämä hyväksyvät homot.

  Tiukat housut ei ole miehillä sallitut, koska se on homoa. Nukkuessakin pitäisi muistaa, ettei nuku sellaisissa asennoissa, jossa värkkeihin voisi kohdistua eroottista hankausta.

  VastaaPoista
 2. Paljon lisätietoja Jehovan todistajista ja heidän järjestöstään löytyy täältä: https://exjt.org/

  ja täältä: https://johanneksenpoika.fi/

  VastaaPoista
 3. Jehovan todistajat haluavat aina antaa "ruusuisen" kuvan järjestöstään ulkopuolisille, koska nämä eivät tunne järjestöä ja sen toimintatapoja. Heitä on siis helppo harhauttaa. Karttaminen on erittäin hyvä esimerkki: karttamista vähätellään ulkopuolisille, väitetään että se on ainoastaan entisten jäsenten levittämää valhetta, vaikka todellisuudessa Vartiotorniseura valehtelee niin että korvaa heiluu (taas kerran).

  VastaaPoista
 4. Tuo Jehovan todistajien väite, että joku oikein elämäntehtävänään vainoaisi heitä, on täysin kestämätön. Uskon, että voin puhua monen entisen Jehovan todistajan puolesta, että ensiksikin kritiikin esittäminen ei liene ole vainoamista. Toisekseen, exät eivät arvostele yksittäisiä todistajia, vaan tätä amerikkalaista rahankeräyslahkoa, asia johon kannattaa tutustua. Jokainen ex-todistaja tietää, että yksittäinen todistaja on tämän vaarallisen lahkon uhri itsekin. Luultavasti puolet länsimaalaisista todistajista eroaisi järjestöstä, jos se olisi mahdollista. Miksi se ei ole mahdollista? Koska on todella äärimmilleen viety KARTTAMINEN. Etsikää tietoa tästä em. sanalla. Voitte lukea mihin täysin ulkopuoliseksi joutuminen on pahimmillaan johtanut. Jopa itsemurhaan.

  Tunnen ex-sisaren, joka menetti muutamassa päivässä kaikki ystävänsä. Ja siis kyse ei ole mistään Facebook yms. sosiaalisen median ”kavereista”, vaan oikeista tosi elämän, lapsuudesta aikuisuuteen kestäneistä, läheisistä ystävistä. Kyseinen sisko on todella pidetty ihminen, onhan aina iloinen ja erittäin ystävällinen (oikeasti, ei vain Jehovan todistaja-mallisesti) muita kohtaan. Nyt se, ettei hän enää voinut uskoa amerikkalaisen rahankeräyslahkon aina vain paksummiksi muuttuviin tarinointiin, johti siihen, että hän menetti kaikki oikeat ystävänsä. Ne ystävät ovat varmasti sydämessään edelleen ystäviä, mutta he pelkäävät olla yhteydessä eronneeseen, koska heitä itseään voitaisiin tämän johdosta alkaa karttamaan.

  VastaaPoista
 5. Kiitos näistä kommenteista!

  4. toukokuuta pohdimme täällä blogissa, miten erilaiset uskonnolliset yhteisöt suhtautuvat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Teksti Vihamielinen, ystävällinen, hyväksyvä vai vahvistava? löytyy osoitteesta

  https://taakastavoimavaraksi.blogspot.com/2018/05/vihamielinen-ystavallinen-hyvaksyva-vai.html

  Mikä näistä mahtaa olla lähinnä Jehovan todistajien suhtautumista? Olemme ymmärtäneet, että he eivät harjoita "eheyttämistä". Heidän nettisivuillaan olevien tekstien mukaan suhtautuminen näyttää olevan lähinnä "hyväksyvää". Eli homoseksuaalisille haluille ei oikein voi mitään, mutta niitä ei saa toteuttaa.

  Mutta miten tämä käytännön tasolla menee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni homoseksuaalisuus oli aiemmin syntiä Jehovan todistajien keskuudessa ja myös syy erottamiselle, mutta sittemmin oppia on muutettu eli homoseksuaalisuus itsessään ei ole syy erottamiselle mutta seksi samaa sukupuolta olevan kanssa kylläkin. Jos henkilöllä on homoseksuaalisia ajatuksia tai haluja tämän tulisi puhua asiasta seurakuntansa vanhimmille, jotka yrittävät "auttaa" tätä henkilöä. Tuo "auttaminen" tarkoittaa todellisuudessa sitä, että kehotetaan rukoilemaan enemmän ja tutkimaan järjestön kirjallisuutta.

   Ja tässä voi nähdä Jehovan todistajien järjestön sairaan ajatusmaailman: henkilöä ei kannusteta menemään seksologille, koska seksologit edustavat Saatanan pahaa maailmaa. Sen sijaan asiasta tulisi puhua vanhimmille, ihmisille, joilla ei ole minkäänlaista koulutusta saati ymmärrystä tällaisiin asioihin.

   Poista
 6. Tiedoksi tämän tekstin lukijoille: keskiviikkona 6.3. 2019 klo 17-19 järjestetään historian ensimmäinen Sinuiksi-chat, jonka aiheena on Jehovan todistajat.

  Terveisiä Sinuiksi-palvelusta: Anonyymin vertaisryhmän aiheena on Jehovan todistajat ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluminen. Voit olla entinen tai nykyinen Jehovan todistaja, joka miettii uskoaan ja sateenkaari-ihmisenä elämistä.
  Chat-kerta toteutetaan yhteistyössä Taakasta voimavaraksi -hankkeen kanssa.
  Liittymisohjeet ja koko kevään chat-kalenteri:
  https://www.sinuiksi.fi/chat

  VastaaPoista
 7. Paluusta konventtiin voi lukea täältä: https://taakastavoimavaraksi.blogspot.com/2019/06/paluu-jehovan-todistajien-konventtiin.html

  VastaaPoista

KIITOS!

Hanke on päättymässä. Me työntekijät painamme toimiston oven kiinni ja kiitämme samalla kaikkia blogin lukijoita. Viimeiset kolme vuotta ole...