Helmenä kaiken keskellä on ollut Nautinnon pyhyys. Tuntuu jotenkin vaikealta edes kirjoittaa tapahtumasta, jonka järjestimme osana Pirkanmaan Pride -viikkoa. Tilaisuuden tunnelma leijuu jossain sanojen takana. Kaikesta tästä iso kiitos Monika Pensarille. Hänen alustuksensa meditatiivisine harjoituksineen viritti osallistujat tilaan, jossa oli hyvin turvallista puhua ja jakaa kokemuksia.
Kun Monika pyysi meitä osallistujia kertomaan, mitä tulee mieleen sanasta pyhä, vastaukset olivat monenlaisia. Myös tilaisuutta voisi kuvailla monenlaisilla sanoilla: lämpö, viisaus, syvyys, kauneus, yhteys, jakaminen, kehollisuus, hengitys, henki, hengellisyys...pyhyys!
Tilaisuus herätti mm. pohtimaan eri uskonnollisten perinteiden suhtautumistapoja kehoon. Yhden ja saman uskonnon sisällä ja historiassa saattaa olla keskenään hyvin erilaisia tapoja nähdä ihmiskeho ja sen tuntemukset, nautinnot, seksuaalisuus, halu, kaipaus. Seksuaalinen halu ja nautinto voidaan jossakin nähdä rumana, pahana, vältettävänä. Ja toisaalla pyhänä, kauniina, heijastumana ihmisen kaipuusta Jumalan yhteyteen. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema liittyy vahvasti siihen, kuinka ylipäänsä ihmiskeho ja seksuaalisuus nähdään. Monika riemastuttavasti totesikin, että uskonnollisilla yhteisöillä olisi ehkä paljon opittavaa sateenkaarikansalta.
Puhuimme myös oman kehon tuntemisen ja rakastamisen merkityksestä eräänlaisena pyhänä tilana, jonne voi palata, vaikka elämässä olisi kokenut hajottaviakin asioita. Vastuun ottaminen omasta kehosta ja sen nautinnosta estää myös sellaista ajattelua, että meidän seksuaalinen nautintomme on jonkun toisen velvollisuus. Tai että meidän kehomme on vain jonkun toisen nautintoa varten.
Oman itsen ja oman kehon tunteminen on perusta, josta lähdemme kohtaamaan toista ihmistä. Kaikkien sinänsä tietenkin tärkeitten seksiä ja seksuaalisuutta käsittelevien opetusten ja valistusten painopiste on usein anatomiassa ja käytännöllisissä seikoissa. Siitä ei niin puhuta, miltä oma keho ja seksuaalisuus tuntuvat. Millaisena koemme kehomme sisätilan. Keitä me olemme. Mitä me kaipaamme. Toivomme, että nämä asiat nousisivat enemmän esille. Ja että kehon ja nautinnon pyhyydestä jutellaan tulevaisuudessakin näin upeissa tunnelmissa.
Kiitos, ihana Monika! <3
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti